Zdrowa żywność Szczecin
20 lutego 2019Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że kupione w momencie warzywa można ukisić także dzięki temu kosztować je przez pełen rok. To zarówno pyszny, złoty w bliskim stylu gust i wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Gryfino
Co takiego dobrego istnieje w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozkładają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ odpornościowy, natomiast nie tylko. Coraz bardzo słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że pewne bakterie w jelitach są i pomysł na swoje zdrowie psychiczne! Nie o to lekceważyć tej specjalnej mikroflory, i nawet trzeba ją zdobyć pod opiekę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co dobrze, kiszonki mają więcej witaminy C niż warzywa w organizacji surowej. Zaś toż niesamowity przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości zaś w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich istnieć może szybko wiesz, jednak czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odnajdziesz w współczesnym tekście. Zatem do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i zamykasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w domowych sokach. Inaczej będzie tworzyć kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go a jeszcze ubij kapustę. Zabieg ten będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. Zaś więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na wynik daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki pomieść w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do jakiegoś słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na sam słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sumy. Wspieraj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do głębokiego i konkretnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz być ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego a a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Zaś toż by istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został stworzony przez polskie sklepy oferujący Własne produkty z dostawą do budynku w Niemczech.